Wandelen langs watermolens

Er stonden er ooit duizenden in ons land, nu zijn er nog maar 104 over: watermolens. Ze staan vaak op  de mooiste plekken en kennen – letterlijk en figuurlijk – een bewogen geschiedenis. ‘Wandelboswachter’ Ellen, die al de nodige wandelgidsen schreef, is gefascineerd door deze combinatie van natuur en cultuurhistorie en besloot er een boek over te schrijven. “Hun ligging aan een beek zorgt ervoor dat ze samensmelten met de natuur. Ze werken zonder elektriciteit of fossiele brandstoffen. Met de kracht van
de natuur werd er toch iedere dag een product geleverd waar de mens iets aan had.” Ellen bezocht afgelopen jaar alle overgebleven watermolens en maakte een selectie, waarna ze in totaal 19  wandelroutes langs 33 watermolens uitzette in de Achterhoek, op de Veluwe, in Twente, Noord-Brabant en in Limburg; van wandelingen van een uurtje tot een hele dag. Van de noordelijkste watermolen van  Nederland in Hattem, de oudste houten watermolen in Diepenheim tot de nieuwste in Merselo.
Bob & Ellen Luijks, Wandelen langs Watermolens, Uitgeverij Natuurportret, € 19,50. 

Kans maken?
Wij mogen 3 exemplaren verloten van Wandelen langs Watermolens. Wilt u kans maken op dit boek, vul dan hieronder uw gegevens in: