De Oude Kerk in rood

Tot en met 23 september 2018

Deze zomer is in de Oude Kerk in Amsterdam het nieuwste, monumentale werk ‘Anastasis’ te zien van Giorgio Andreotta Calò (Venetië, 1979). Door het plaatsen van rood folie en plexiglas voor de hoge ramen past hij het licht en daarmee de sfeer in de kerk radicaal aan, een bijzondere ervaring als je binnen bent. ’s Avonds laat schijnt het rode licht naar buiten en voegt het zich bij het rode schijnsel in de rosse buurt. Met het rode licht brengt Calò de rooms-katholieke beeldtaal terug in de kerk en reflecteert hij op de Beeldenstorm van 1566 en de Alteratie van 1578, toen de oudste parochiekerk van de stad, de Sint Nicolaaskerk, de protestante Oude Kerk werd. Het monumentale werk Anastasis draait het perspectief in de Oude Kerk om van calvinistisch blauwgrijs naar katholiek rood. Te zien tot en met 23 september 2018.

In de vroege morgen is de Oude Kerk een meditatieve oase in de stad met een zonsopkomst die licht door de hoge kerkramen werpt. In het kader van het muziekprogramma ‘Silence’ zijn er op vrijdagochtend 6 juli, 3 augustus en 7 september van 8 tot 9 uur concerten in de kerk, een contemplatief contrast met het hectische stadscentrum.

  • Vrijdag 6 juli, muziek van Sweelinck, psalmen en Yeux, qui guidez mon âme en l’amoureux voyage.
  • vrijdag 3 augustus, een concert met componisten en sound artists BJ Nilsen & Zeno van den Broek.
  • vrijdag 7 september, een concert met luidklokken, orgels en elektronica, componist Claire Singer i.s.m. componist/ organist Jacob Lekkerkerker.

 

Voor meer informatie over openingstijden en de concerten www.oudekerk.nl.

(Foto Matthijs Immink)